Vilda fjällrödingar.

Vilda fjällrödingar.

Fyra vildfångade rödingar som har simmat fritt på djupet av en kall och klar fjällsjö.

IMG 4548 - Vilda fjällrödingar.

Denna feta fina fisk innehåller förstklassiga proteiner, selen, jod, D-vitamin och vitamin B12.

Vitamin D finns bara naturligt i ett fåtal livsmedel varav fisk är vår viktigaste källa.

Feta fiskar är även en toppen källa till omega-3, en fettsyra som vi måste tillföra via kosten själva.

Omega-3 har så många hälsoeffekter i kroppen.

För det första är den inflammationshämmande till skillnad från omega-6 som driver på inflammationer i våra kroppar.

Är även blodtryckssänkande.

Förebygger både blodproppar och hjärtinfarkt.

Förbättrar kolesterolvärdet och insulinkänsligheten.

Barn behöver omega-3-fett bland annat för att hjärnan och synen ska utvecklas normalt.

En viktig skillnad på just denna fisk och den odlade laxen är innehållet av omega-3. Den odlade laxen har halverat sina nivåer av omega-3 på tio år och nu består den av mera omega-6 än omega-3, helt galet.

Förklaringen till detta är att odlad fisk inte får äta sin naturliga föda. Den matas med pellets som består av 70% vegetabiliskt innehåll av sojamjöl, solrosmjöl, rapsolja, majsgluten, vetegluten och bondbönor. Endast 30% är av marint ursprung. Pengarna styr åter igen industrin.

Norsk laxodling har stora problem med laxlus, ett litet kräftdjur som livnär sig på laxens hud och orsakar svåra sår. Mot detta används två läkemedel, deltametrin och azametifos. Dessa läkemedel misstänks nu ha orsakat massdöd av skaldjur längs kusten i Norge.

Det har även framkommit att det finns skadligt höga nivåer av ett bekämpningsmedel som heter etoxikin i odlad lax. Detta ämne anses vara cancerframkallande och i djurstudier har man sett skador på lever, sköldkörtel och njuren.

Så ät fisk av naturligt ursprung.

IMG 4547 - Vilda fjällrödingar.

Röding fylld med citron, olivolja, havsalt, svartpeppar, dill och gräslök. Allt ekologiskt, naturligt och antiinflammatoriskt. Vi fyllde fisken igår kväll och lät den vila i kylen över natten så att smakerna fick dra in i köttet ordentligt.

IMG 4543 - Vilda fjällrödingar.

Citronernas skal är en god källa till pektin, en löslig fiber som skyddar naturligt mot cancer. Finns även i andra frukter, bär och grönsaker. Pektin reglerar skadliga kolesterolnivåer och reducerar risken för det metaboliska syndromet. Ger näring till de goda tarmbakterierna och därmed stärkande för immunförsvaret. Om du väljer ekologiska citroner kan du gärna äta hela citronskivan.

IMG 4545 - Vilda fjällrödingar.

IMG 4544 - Vilda fjällrödingar.

Redo för ugnen, lågtemperatur 150 grader tills köttet lossnar lätt från benen.

IMG 4550 - Vilda fjällrödingar.

Kom nu barn, maten är klar!

pinit fg en rect red 28 - Vilda fjällrödingar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *