Tjälknöl på mitt vis.

Tjälknöl på mitt vis.

Tjälknöl är en stek av älgens kött som tillagas i ugnen långsamt och försiktigt. Mina två favoriter i en fantastisk kombination, älgkött och slow cooking.

Jag gör det på mitt vis, inte enligt originalet.

Jag börjar med att tina köttet, den yttre tjocka sega hinnan på köttet vill jag putsa bort. Den blir väldigt seg att tugga på annars.

B12ED558 77AE 440B 8521 0D3E4AF96D66 - Tjälknöl på mitt vis.

Jag klär en ugnsform med aluminiumfolie för att skydda formen och minimera diskinsatsen. Placerar två stora putsade stekar av fransyska i formen. Till vår stora familj är det smart att tillaga mycket mat samtidigt. Det kommer att bli många fina skivor kött av dessa två stekar.

45D98F62 7B87 42AF BDDC C3BDE6E79580 - Tjälknöl på mitt vis.

Ugnen är inställd på 75 grader och köttet placeras i nedre delen av ugnen.

DA691D28 6765 4D4C 861E 5D2C0F2C1CA4 - Tjälknöl på mitt vis.

Halvtid i ugnen efter ungefär 12 timmar.

5E0BE19D 6E45 43B1 ADCD A6F146A90489 - Tjälknöl på mitt vis.

Färdiga stekar efter ungefär 24 timmar i ugnen. Ytan på köttet blir väldigt smakrik.

7383434C 088E 430E 966C 4AE54A6EF4EA - Tjälknöl på mitt vis.

En saltlag kokas som köttet ska marineras i. Köttet tillagas helt utan smaksättning, den sker efter själva tillagningen.

Koka upp 1-2 liter vatten, beroende på hur mycket kött du har tillagat. Tillsätt 1 dl naturligt oraffinerat havssalt, riv ett par vitlökar, krossa svartpeppar, vitpeppar, grönpeppar, rosépeppar och lägg i ett par lagerblad. Låt puttra ett par minuter så saltet upplöses och kryddorna vaknar till liv.

A59F4C30 0739 4B52 A1EE F8099306C60A - Tjälknöl på mitt vis.

Skiva upp det ljumna köttet medan saltlagen svalar.

982851DD CE3E 4659 8DC8 55C686D6F7BA - Tjälknöl på mitt vis.

Lägg köttet i en lämplig bunke och slå över den ljumma saltlagen. Låt ligga i saltlag tills du tycker att köttet är lagom salt, mitt ligger ungefär 1-2 dygn. Då man använder ett naturligt havssalt blir det inte en lika skarp saltsmak i jämförelse med det vanliga förekommande saltet. Jag tycker det blir en mjukare, rundare och trevligare smak med havssalt.

94EE2694 0306 4C43 8DC6 193C12E4CB95 - Tjälknöl på mitt vis.

Köttet blir väldigt mört av den långsamma tillagningen. Det blir saftigt, återfuktat och smakrikt av att ligga i saltlag.

Ät detta underbara kött till valfria tillbehör, gärna tillsammans med en stor klick ghee, ett par ugnsrostade sötpotatisar och en fräsch sallad till. Passar även bra som ett matigt pålägg på en smörgås.

Ett riktigt trevligt kött som passar både till vardag och fest.

pinit fg en rect red 28 - Tjälknöl på mitt vis.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *