Sugen på något sött?

Sugen på något sött?

I helgen har vi haft kalas för Olle som har fyllt två år tidigare i veckan. På alla våra kalas bjuder vi på ett naturligt sött alternativ. Funderade länge vad jag skulle bjuda på denna gång och började experimentera i köket…

Denna choklad & hasselnötskaka blev så smarrig!

Jag började att blötlägga 250g ekologiska hasselnötter i ett dygn. När jag blötlägger nötterna så aktiveras näringsämnen och dessa blir mera lättsmälta för vår mag- och tarmkanal.

IMG 4562 - Sugen på något sött?

Hasselnötter är fyllda med E-vitamin, B-vitaminer och även rika på kalium, kalcium, magnesium, järn och zink. Innehåller nyttiga fetter och proteiner. Stärkande för håret, huden och naglarna. Sänker det onda kolesterolet.

Jag blötlägger även 2 paket torkade ekologiska dadlar i 5-6 timmar. Detta gör jag för att de ska bli mjuka och saftiga igen.

Dadlar innehåller en stor mängd kostfibrer som ökar tillväxten av de nyttiga bakterierna i tarmen och dessutom tillför dadlarna många hälsosamma näringsämnen.

IMG 4561 - Sugen på något sött?

Mixa hasselnötterna till lagom stora bitar.

IMG 4563 - Sugen på något sött? IMG 4564 - Sugen på något sött?

Rosta sedan nötterna i ugnen på 200 grader tills de är gyllene, detta för att smakerna ska framträda. Vaktas noga mot slutet annars kan de bli brända. Resultatet blir ljuvligt kan jag lova.

IMG 4565 - Sugen på något sött?

Nu ska jag börja med själva kakan, mixa drygt hälften av dadlarna och tillsätt 4 ägg.

IMG 4567 - Sugen på något sött?

Tillsätt sedan nötterna men spara en del till garneringen. Mixa även i 50 gram smält kallpressad kokosolja, 1 dl rå kakao, 1 tsk vaniljpulver och några nypor havssalt, smaka er fram.

Rå kakao har aldrig upphettats över 40 grader, till skillnad från vanligt kakaopulver som rostas. Innehåller mer antioxidanter än de upphettade sorterna och är rika på magnesium, kalcium, zink och järn.

Alla dessa tre huvudråvaror, hasselnötter, dadlar och kakao bidrar till produktion av signalsubstansen serotonin som gör oss nöjda, glada och lugna. Serotonin motverkar depressioner och reglerar även vår sömn.

Serotonin bildas till 95% i magen och tarmen, endast 5% bildas av hjärnan. För att produktionen av serotonin skall fungera behövs därför en god matsmältning och tarmflora.

IMG 4568 - Sugen på något sött?

Fördela allt i en lagom stor långpanna som du klär med bakplåtspapper. In i ugnen ca 175 grader 12-15 minuter.

Medans kakan svalnar så fixar vi en glasyr att fördela ovanpå.

IMG 4566 - Sugen på något sött?

Mixa samman dina sparade dadlar tillsammans med 0,5 dl rå kakao, 80 gram smält kallpressad kokosolja, 1 tsk vaniljpulver och ett par nypor salt. Smaka er fram även nu.

Alla mått är ungefärliga, man får smaka och känna efter vad som passar sina egna smaklökar bäst. Jag brukar laga mat och baka efter känsla, följer nästan aldrig ett recept till punkt och pricka.

IMG 4569 - Sugen på något sött?

Fördela nu glasyren över den kalla kakan och strö över de resterande nötterna.

IMG 4570 - Sugen på något sött?

Förvara kakan i kylen så att glasyren stelnar och smakerna får mogna. Håller minst ett par dygn i kylen, den blir bara godare dagen efter.

Låt någon modig provsmaka…

IMG 4572 - Sugen på något sött?

”Olle, smaka om kakan blir godkänd till ditt kalas?”

IMG 4573 - Sugen på något sött?

”Oj oj mamma, detta var något alldeles extra”

IMG 4574 - Sugen på något sött?

Efter ett godkännande så skär du kakan i lagom stora bitar och serverar till dina gäster!

Detta är en njutning för din själ och toppen för din hälsa. Alla dessa råvaror bidrar med näringsämnen och hälsoeffekter som din kropp jublar över. Det finns så många fina alternativ idag till det vita sockret, vetemjölet och mjölken.

Våga prova!

 

 

pinit fg en rect red 28 - Sugen på något sött?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *