Sömnbrist och trötthet.

Sömnbrist och trötthet.

Har inte haft någon inspiration eller energi till att skriva ett nytt inlägg på ett tag nu. Är trött i huvudet på ett konstigt sätt. Jag hoppas ni känner tålamod och vill stanna kvar och läsa på bloggen ändå. Ny inspiration och nya inlägg kommer att komma. Livet går upp och ned och nu känns det som om vila och återhämtning ska vara min första prioritering. Vintern har varit väldigt tung, lång och snörik. Jag längtar så innerligt tills snön ska börja smälta bort och vårens ankomst. Jag behöver komma ut i skogen och kunna röra mig obehindrat igen. Höra fåglarna sjunga sin allra vackraste vårsång och se solens strålar åter lysa igenom skogen. Alla mina fina stigar är helt igensnöade och ännu mera snö väntas komma.

Tänk då vi åter igen kan sitta på vår härliga altan och känna vårens första varma strålar mot våra ansikten. Just nu känns det väldigt långt borta.

11D84E79 FC8D 4712 B52F DFD1C30EF0DD - Sömnbrist och trötthet.

Våra tre äldsta barn befinner sig på sportlov hos mormor, morfar och farmor. Nu gäller det att passa på att att vila sig och att samla ny kraft och ork. De sista månaderna med Tildas matvägran har verkligen dränerat oss på energi, så detta är ett väldigt uppskattat och tacksamt avbrott för oss föräldrar. Snart är vardagen tillbaka med skola, sondmatning och rutiner igen.

Min brist på inspiration och ork beror mycket på att jag har sovit riktigt dåligt de sista veckorna och inte blir det lättare att sova av fullmånen. Jag sover betydligt sämre under en fullmåne än vad jag annars gör. Jag har dragit på mig en en stor sömnskuld under de sista åren. Jag måste hitta ett sätt att betala tillbaka skulden för att orka vara en hel fungerande människa igen.

Vår yngsta kille, Olle har äntligen börjat sova lite tryggare om nätterna. Nu måste även jag lära mig att sova hela nätter igen, vilket känns väldigt utmanande. I dryga två år har jag inte sovit en hel natt. Jag är så van att bli väckt nätterna igenom, har inte Olle skrikit så har det varit Tildas pump till sondmaten som har larmat. Jag hoppas verkligen Olle har kommit över sin värsta nattskräck och att han fortsätter sova på nätterna.

Har läst och hört att Valeriana, eller vänderot som den heter på svenska ska vara effektiv vid olika sömnrubbningar. Det är roten på örten som innehåller ämnen med en lugnande effekt. Den verkar muskelavslappnande och sänker aktiviteten i centrala nervsystemet.
Flera studier har visat att valeriana kan göra att vi somnar snabbare och sover djupare.

5CAA1D00 1BF5 400C 95AB 70832C304117 - Sömnbrist och trötthet.

Jag tänkte prova att göra min egna tinktur av vänderot. Till denna tinktur behövs det vänderot och alkohol. En tinktur blir ett väldigt starkt koncentrat och har en nästan obegränsad hållbarhet.

AC681C7B B295 45EC B3C1 68E2286C1133 - Sömnbrist och trötthet.

Jag använder torkad hackad ekologisk rot som jag fyller en glasflaska med, ungefär till hälften.

33ED4179 A87C 4F3A B06B 54840F130DAC - Sömnbrist och trötthet.

Fyller sedan på med ren okryddad 40% sprit.

782AC7D7 A737 4DD2 BFFC 9F2ECA8A8CCE - Sömnbrist och trötthet.

Nu ska detta stå och dra mellan 4-6 veckor. Vänd och skaka flaskan emellanåt.

Sila sedan bort roten och förvara tinkturen i en flaska som ska stå i kylskåpet. Drick 1 tesked varje kväll innan läggdags och hoppas på att få sova gott om nätterna.

Om du vill undvika alkohol eller inte vill vänta 4-6 veckor på din tinktur kan man göra en infusion på roten och vatten. Koka upp 1-2 dl vatten och låt svalna till rumstemperatur, häll vattnet över 1-2 tsk rot. Täck med plastfolie och låt dra i 8-10 timmar, sila av och drick sedan på kvällen innan du går och lägger dig.

Jag hoppas verkligen att detta ska hjälpa mig att sova gott igen.

pinit fg en rect red 28 - Sömnbrist och trötthet.

2 thoughts on “Sömnbrist och trötthet.

  1. Sömnbrist är ju så märkligt , det sätter sig på hjärnan på nåt sätt .Kroppen kan ju vara jättetrött men hjärnan går på högvarv. Jag hade jätteproblem när vi gick skiftgång på jobbet .När helgen kom kunde jag sova stående med ett jetplan startande bredvid men när veckan kom och jag ”måste sova” var det kört. Hoppas du får till det.

    1. Precis som du beskriver är det, det blir psykiskt att man inte kan sova. Mitt största problem är att kunna somna om. Är trött på kvällen och sommar. Vaknar dock flera gånger under natten och tillslut kliver upp jag, oftast alldeles förtidigt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *