Låt matlagningen ta tid.

Låt matlagningen ta tid.

Igår blev det ett långkok till middag, en 24 timmars långkokning närmare bestämt. Inte att rekommendera om du har tidsbrist eller är väldigt hungrig. Men om du planerar lite i förväg så kommer det vara värt all din väntan. Det mesta av tiden så sköter den sig själv och du kan ta det lugnt och vänta in middagen.

Långkokning är ett toppensätt att tillaga kött på. En långsam tillagning av kött gör det mycket hälsosammare att äta. Det är lättare för mage och tarmar att smälta och stannar kvar kortare tid i matsmältningssystemet jämfört med en hastigt stekt eller grillad lite segare köttbit. Andra fördelar med att tillaga kött på låg värme under lång tid är att smakerna hinner utvecklas och näringsämnen bibehålls. Du får även ett väldigt saftigt och mört kött som har tillagats i sin egen vätska. Inga skadliga cancerframkallande ämnen kan bildas då tillagning sker på sådan låg temperatur.

Om du jämför denna skinkstek av fläsk uppfött i grannbyn med ett paket hårdstekt bacon så skiljer dessa sig åt avsevärt. Bacon är ett processat, väldigt hårt saltat och rökt kött. Denna kombination är inte alls bra för vår hälsa.  Innehåller även ett konserveringsmedel E-250, natriumnitrit. Detta ämne tillsätts för att motverka tillväxten av bakterien clostridium botulinum i köttprodukter och gör att köttet förblir rosa. Men nitrit kan omvandlas till nitrosaminer i våra tarmar och det diskuteras om nitrosaminer kan ha cancerframkallande effekt. Av försiktighetsskäl godkänner KRAV-märket inte tillsatt natriumnitrit i sina produkter.

Mitt råd är därför att du lägger ned tid och kärlek på dina råvaror och din matlagning, jag lovar att du kommer bli mycket nöjd med slutresultatet.

3365E1A7 5A08 4715 97A7 4B98BE3732F9 - Låt matlagningen ta tid.

En fin skinkstek som ska tillagas med kärlek, jag börjar med att skära bort svålen men behåller fettranden. Fettet tillför många smakämnen och gör köttet saftigt.

F2D2A46D 7A13 4C6C ABE0 E97E59B2C3E4 - Låt matlagningen ta tid.

Riv färsk ingefära och färsk vitlök, tillsätt spiskummin, olika sorters peppar, havssalt, lagerblad, olivolja och en skvätt äppelcidervinäger. Detta blir stekens kryddblandning.

7B4B1512 0676 429D 8D3C 8BCE0E657A9C - Låt matlagningen ta tid.

Masserar in kryddblandning ordentligt i köttet och lägg i en lämplig gryta med lock, ingen extra vätska behöver tillsättas. Steken kommer att avge sina egna naturliga safter som stannar kvar i grytan då locket ligger på.

C7A766CA 3AB8 4099 8E15 3CBF32E7C467 - Låt matlagningen ta tid.

Jag älskar gjutjärnsgrytan, använder den ofta i min matlagning. När man lagar mat i gjutjärnsgryta löses en del av järnet ut från grytan till maten och maten blir naturligt järnberikad. Placera därefter grytan i nedre delen av ugnen, 75 grader i totalt 24 timmar.

B88E3C4F 81B3 4AA5 AEA3 9CE4C55BAE94 - Låt matlagningen ta tid.

Kolla till din stek emellanåt. Du kan dela den i mindre bitar efter en tid i ugnen och vända runt köttet i vätskan, detta för att köttet ska bli jämt marinerat.

CB592175 BCC7 4246 91BE B2527FAAA48E - Låt matlagningen ta tid.

Dra isär köttet med gafflar när köttet vill falla isär naturligt, efter ungefär 24 timmar beroende på stekens ursprungliga vikt och storlek.

1980138F 115C 4392 B08A B1333D176E59 - Låt matlagningen ta tid.

Tiden gjorde det mesta av jobbet och resultatet blev ett perfekt saftigt, smakrikt och hälsosamt kött. Alla munnar och magar blev nöjda och mätta.

pinit fg en rect red 28 - Låt matlagningen ta tid.

2 thoughts on “Låt matlagningen ta tid.

  1. De va bra recept lättsamt och gott sågde ut ska prova de till ”blomkåls ris ”som Annika H tipsade om man river blomkål grovt sen koka upp vatten m salt i med rivna blomkål 10 sek slå bort vattnet klart.

    1. Hej farmor!
      Ja det är ett enkelt och gott recept. Bra tips med blomkålsris! Du kan också prova sötpotaismoset till, smaken går väldigt fint ihop med fläsk, hälsar Johanna☺️

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *