Ghee är Indiens flytande guld.

Ghee är Indiens flytande guld.

Ghee är 100% ren smörolja som jag utvinner ur vanligt osaltat smör. Smör som får koka försiktigt på spisen under 1-2 timmar. Det som återstår sedan är endast smörets olja.

Fetthalten i ett smörpaket är 82%, resterande innehåll är vatten, mjölkprotein och laktos. Dessa ämnen avlägsnar jag genom kokning och silning. Hållbarheten blir väldigt lång genom denna metod, även i rumstemperatur.

Man kan även köpa färdig ghee, men jag anser att smaken inte alls kan jämföras med den du kokar själv. Ghee såsom jag gör det, är bland det godaste du någonsin kan äta.

Vad väckte mitt intresse för detta? Jag ville helt enkelt ha ett bredbart alternativ att äta på mitt bröd då jag undviker både mjölkprotein och omega-6 oljor. I de vanliga bredbara alternativen är smöret utblandat med varmpressad rapsolja och vatten. Rapsolja har en hög halt av omega-6 som ökar inflammationer i kroppen och det vill vi undvika. Rent smör är mycket mera näringsrikt att äta, men allra bäst är ghee.

Ghee härstammar från Indien, där har ghee använts i många tusentals år.

Ghee anses vara medicin inom den ayurvediska läran.

Ghee innehåller rikligt av fettlösliga A, D ,E, K-vitaminer och antioxidanter.

Ghee innehåller smörsyra som förbättrar tarmfloran och läker en skadad inflammerad tarm.

Ghee stimulerar matsmältningen.

Ghee är lättsmält för kroppen och förbränns lätt av levern.

Ghee tål höga temperaturer då både mjölkproteinet och mjölksockret har avlägsnats.

Ghee ökar det goda kolesterolet och stärker skelettet.

Detta är mitt recept på det perfekta smöret.

BDC9A996 04FB 4B00 8C15 0548501EC9D7 - Ghee är Indiens flytande guld.

Börja med att varsamt smälta osaltat smör, helst ekologiskt, i en tjockbottnad kastrull.

7AD04B16 E96B 45F5 BE3B E9AE798EEA44 - Ghee är Indiens flytande guld.

Nu börjar det att bubbla, först kokas allt vatten bort i processen.

54024C08 AC93 4BE3 AAA6 FB0ACFE3B1E7 - Ghee är Indiens flytande guld.

Nu börjar mjölkproteinet och mjölksockret separeras från oljan.

46161C21 4414 41D6 BC66 B9F42E1A5E21 - Ghee är Indiens flytande guld.

Kokningen forsätter och protein och socker sjunker sakta mot botten.

DD0010AB F8E8 4487 9018 5002C4BF650B - Ghee är Indiens flytande guld.

Nu ser man tydligt att det börjar bli färdigt, oljan är klar och bottensatsen är gyllene. Underbara dofter sprids i hela köket.

4037FC1A 3554 4EF6 8652 FC47C62B9870 - Ghee är Indiens flytande guld.

Nu ska det silas, genom dubbla sildukar. Protein och socker vill jag inte ha med.

12EE09E7 F0A0 44CD A29C 94E4947F80ED - Ghee är Indiens flytande guld.

100% ren och klar smörolja.

E350902A ED1A 4F10 BE9F C2A95E2898B7 - Ghee är Indiens flytande guld.

Nu har det svalnat och stelnat i kylen.

D96CEEDB FF32 4A54 BCD0 7160DB24B227 - Ghee är Indiens flytande guld.

Nu vispar jag mitt ghee riktigt krämigt.

A12E0295 01FC 4736 B38F BACD37514ABE - Ghee är Indiens flytande guld.

Smaksätter med naturligt oraffinerat havssalt. Saltet har jag torkat och försiktigt mortlat. Det är viktigt att saltet är helt fritt från fukt annars kan hållbarheten på smöret försämras.

C381520B BE7C 494A 90EE A6F978E73EC0 - Ghee är Indiens flytande guld.

Perfekt resultat! Ska nu fördelas i burkar.

063B001B 9E12 4492 955D DBEECB9FF77E - Ghee är Indiens flytande guld.

Jag förvarar burkarna i kylen, där håller dom minst en månad. I kylan är det väldigt hårt och inte alls bredbart. Jag förvarar den burk jag använder i rumstemperatur, då är det mjukt och krämigt.

3256F4FC 1354 4844 BB10 E457E70E6120 - Ghee är Indiens flytande guld.

Smaken som bildas då smöret får koka och alla mjölkämnen avlägsnats är mycket intensiv. En rikare, djupare nötig smak. Så gott till precis allt. På surdegsbrödet, istället för en sås, som vitlökssmör. Till fiskbiten, köttbiten…

Jag absolut älskar detta smör!

pinit fg en rect red 28 - Ghee är Indiens flytande guld.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *