Låt maten vara din medicin.

Låt maten vara din medicin.

Hej!

Nu tänkte jag berätta lite om hur jag äter och vad som känns rätt för mig.

Bra naturlig mat är grunden att bygga på, du kan aldrig kompensera en felaktig kost med olika kosttillskott och tro det skall fungera. För mig är det viktigt att undvika alla konstgjorda tillsatser, e-nr och processad mat. Att välja rena produkter utan långa innehållsförteckningar. Att få smaksätta maten själv istället med naturligt havsalt, färska kryddor, örter, vitlök, ingefära och olika sorters peppar.

Jag äter en kost som är rik på naturliga fetter, ghee, kokosfett, kokosmjölk, olivolja och omega 3. Fettet i maten är väldigt viktigt, fett är läkande, bra för hormonbalansen, håller dig mätt och nöjd, bra för ett stabilt blodsocker.

Långsamma kolhydrater, rika på kostfibrer och  resistenta stärkelser till varje måltid. Exempel på dessa som ingår i min kost är, havre, korn, råg, teff, durra, amaranth och bönor. Mycket grönsaker och rotfrukter som råa rödbetor, jordärtskockor och olika sorters kål och lök. Gröna blad som ruccola och grönkål gör mina goda tarmbakterier lyckliga.

Mina bästa naturliga proteinkällor kommer ifrån älgkött som min man jagar och egenfångad fisk som min snälla broder delar med sig av. Fläsket köps direkt ifrån bonden varje höst. Så fina råvaror våran frys är fylld med. Ägg äter jag till frukost, bra protein och fina fetter.

Min kropp mår bäst av att undvika mjölkprodukter, vitt socker och vetemjöl. Även oljor rika på omega 6 avstår jag ifrån. Jag unviker detta för att det driver på inflammationer i min kropp och det är viktigt att undvika då jag har astma, allergier och migrän. Då jag äter denna antiinflammatoriska kost tillsammans med stödjande kosttillskott och medicinal svampar, så lugnas mitt immunförsvar och kroppen får en chans att läkas inifrån och ut.

IMG 4332 e1515480708147 - Låt maten vara din medicin.

Härligt bröd av rågsurdeg med vispat ghee som jag smaksatt med havsalt, toppade med ägg.

IMG 4336 1 e1515509597248 - Låt maten vara din medicin.

Underbar långkokad köttsoppa av älgens kött och märgben. Tillsammans med färska ekologiska rotfrukter och grönsaker.

IMG 4335 e1515513054350 - Låt maten vara din medicin.

Långjästa surdegshalvor bakade på enbart ekologiskt stenmalet rågmjöl, surdeg, skållad rågkross, och ett obehandlat, oraffinerat franskt havsalt. Smakerna som utvecklas blir helt fantastiskt då brödet får tid att jäsa länge. Dessa tar ungefär ett dygn att göra.

Blev ni sugen att provsmaka?

pinit fg en rect red 28 - Låt maten vara din medicin.

5 thoughts on “Låt maten vara din medicin.

 1. Åh så roligt att du kommit igång med bloggandet! Så fint det ser ut och vilka intressanta texter du bjuder på! 🙂 Ska bli SÅ kul att följa dig!
  Och nu tar vi någon dag snart och fotar en fin ”header” till bloggen 😀

  Ha det så bra!
  Kram från Jonna

  1. Hej Jonna!
   Tack så mycket, det känns roligare än vad jag nånsin kunde tro.
   Japp, nu väntar vi bara på solen som ska skina över oss!
   Hörs och ses snart kram från mig..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *